В домашньому господарстві така річ як зварювальний апарат - штука потрібна. Зварити стелажі в підвал чи сарай, грати на вікна, козирьки над дверима,дашки , виноградницю, паркан, ворота, фіртку і багато іншого. Прийшов час і мені зайнятись такими справами і я задався питанням купівлі зварювального апарата. Перелистав купу сторінок в інтернеті, перечитав багато книг цієї тематики  щоб хоть трохи орієнтуватись в цих питанням і щоб лапшу на вуха продавці не понавішували. Основними критеріями вибору для мене були:

  • мобільність пристрою (вага повинна бути така щоб можна було переносити його в одній руціі).
  • компактність ( розміри повинні бути нормальні, реактори мені не потрібні :) )
  • потужність ( апарат повинен працювати від мережі 220 - 240 В і автоматами 16А).
  • сила струму (зварювального струму)  повинна бути така щоб можна було варити самим поширеним діаметром електрода - 3 мм  із запасом.
  • рід струму ( змінний чи постійний).
  • надійність.
  • простота.
  • ціна.
А тепер коротко по пунктам.
Вага апарата - до 15 кг. Таку вагу ще можна переносити однією рукою.
Розміри я собі прикинув мають бути до 25*25*40 (см).
Потужність до 3.5 кВт. І слід знати що автомати мають запас на роботу з короткочасними перевантаженнями. Тобто автомат на 16 А може витримувати і 20 і навіть 25 Ампер короткочасно.
Сила зварювального струму для електрода 3 мм повинна бути приблизно 120 А , плюс запас 20 Ампер, отже ціль - апарат з 140 Амперами.
Рід струму це питання досить складне.
  • Зварювальний апарат змінного струму (зварювальний трансформатор) це найпростіший пристрій. Тобто зварювання відбувається змінним струмом.
  • Зварювальний апарат постійного струму ( зварювальний випрямляч )  пристрій більш складний, складається з трансформатора і блоку випрямляння і інколи ще присутній блок стабілізації дуги. Вага такого апарата в два і більше разаи більша за звичайний зварювальний трансформатор, і ціна теж :) .
В кожного з них є свої плюси і мінуси. Трансформатор простий, дешевий і надійний. Випрямляч складний і дорогий але якість зварювання ним є кращою і сам процес зварювання легше проходить.
Якщо вам не потрібно варити нержавійку і якісь відповідальні конструкції то вибір один - зварювальний трансформатор. В мене таких потреб не було.
Щодо процесу і якості зварювання то зараз промисловістю випускаються електроди для змінного струму з спеціальними покриттями які дають можливість легко проводити процес зварювання змінним струмом і не втрачати якість.

Пройшовшись по магазинам і базарам я вибрав італійський DECA PARVA 150E



 Характеристики:
Напруга живлення (В):     1 Ph x 230
Запобіжник (А):     16
Потужність (кВт):     2,0 - 4,0
Напруга дуги ( холоста, В):     44 - 48
Зварювальний струм (А):     40 - 140
Діаметр електродів (Ø мм):     1,6 - 3,2 

Розміри(mm):     390 x 210 x 280
Вага (кг) : 14,5


Ціна 420 грн ( $50 )

Апаратом зробив купу роботи, служить вірою і правдою :) .

0 коментарі: